Vinregionen Marche – ett bussigare Toscana

Skörd av montepulciano-druvor i Acquaviva Picena i Marche.

Skörd av montepulciano-druvor i Acquaviva Picena i Marche.

Det smakar lika bra som Toscana, men annorlunda. Lite mjukare, lite rundare, lite vänligare. Lite mer inställsamt i ordets allra mest positiva bemärkelse. Och långt ifrån lika hårdexploaterat.

Det är så jag ser på Marche som vinregion.

I Marche produceras både vita och röda viner av utmärkt kvalitet. Och även om man här inte har varit lika duktiga på marknadsföring som i grannregionen börjar allt fler odlare inse vikten av att satsa på kvalitet och professionell marknadsbearbetning.

I fortsättningen kommer jag mest att uppehålla mig vid den södra delen av Marche. Det är den jag känner bäst.

Det innebär att jag inte kommer att skriva så mycket om de vita vinerna av druvan verdicchio, som är den vanligaste vita i regionen. Den odlas mest kring Conerohalvön och i trakterna kring Jesi i norra Marche. Druvan ger ett mycket trevligt krispigt vin med hög syra och ”grön” fräschör. Ett vin som gjort att avnjutas till fisk och skaldjur från Adriatiska havet. Och för den delen ett av de klassiska italienska vita vinerna.

Bland de gröna druvorna kom jag istället att intressera mig för de två lokala druvorna Peccorino (inte att förväxla med osten) och Passerina.

Druvor som inte odlas på så många andra håll. Peccorino är den lite förnämare och elegantare av dessa båda kusiner. Druvan ger torra aromatiska viner med elegans och syra. Perfekt till fisk och skaldjur, men också till kycklingrätter, eller, om man så vill, till charkuterier. Eller som ett vin att ackompanjera samtal och trevlig samvaro. Till det är det perfekt.

Passerina-druvan ger också torra viner. Viner med påtaglig fruktighet. Generellt uppfattar jag dem som något mjukare och bussigare, mer sensuella än strama, jämfört med viner av peccorino-druvan. Utmärkta viner ger de hur som helst båda två.

Bland de blå druvorna dominerar Montepulciano. Marche är tillsammans med grannregionen Abruzzo i söder, samt regionerna Apulien och Umbrien Montepulciano-druvans hemvist.

Montepulciano ger fruktiga viner med intensiv blåröd färg och mjuka tanniner. Härliga, livsbejakande viner. Liksom i Toscana odlas också en hel del sangiovese. Ofta blandas montepulciano och Sangiovese. Kombinationen 85 procent montepulciano och 15 procent sangiovese är vanligt förekommande. Under senare år har druvor som Merlot och Cabernet Sauvignon vunnit insteg i regionens vinodling.

 

I kommande artiklar kommer jag att berätta med om viner i Marche och vingårdar jag besökt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>