Nyårsafton med CiúCiú

Oppidum och Alltmera – två fullträffar från CiuCiu.

Oppidum och Alltmarea – två fullträffar från CiuCiu.

Två favoriter från CiúCiú i Offida (en av våra absoluta favoritvingårdar) fick ackompanjera nyårsaftonens festmeny.

Först en flaska Altamarea till hummern. Ett mousserande vin gjort på druvan passerina. Fantastiskt gott. Doften intensiv som en fruktkorg på en blommande sommaräng. Smaken fräsch, lätt och fruktig med inslag av citrus och tropisk frukt, och en frisk mousse som kittlar gommen.

Till den helstekta oxfilen på en bädd av sirapsbrynt savoykål med knaperstekt varmrökt fläsk plockade vi fram den sista flaskan Oppidum ur förrådet. Ett mäktigt vin gjort på druvan montepulciano. Generöst på alla sätt. Årgången var 2007 och lagringen hade verkligen rundat av tanninerna. Intensiv doft av vanilj och torkad frukt. Fruktpackad smak av mogna körsbär. En balanserad eldighet trots alkoholhalten på hela 15 procent. Ett fantastiskt vin som dansar och gör volter över tungan på sin färd mot strupen. Ett vin man vill dricka igen, och igen.

Båda vinerna importeras till Sverige av Italienska Bolaget.

De kan beställas via Systembolaget. Oppidum har nummer 78868, och Altamarea nummer 77726

Mer om CiúCiú här, och här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>