Kurni – kultvin och smakorgie

Kurni 2011 – ett vin med attityd.

Kurni 2011 – ett vin med attityd.

– It’s a message in a bottle (flaskpost skulle man nog säga på svenska), säger Marco Casolanetti.

Och som sådan betraktad är hans livsprojekt inget annat än en braksuccé. Hans rubinröda meddelande har nått fram till en stor skara vinkonnossörer världen över.

Men också till vinodlarkollegorna i distriktet Piceno i södra delen av regionen Marche i Italien. Budskapet, ja, det är förstås mångfacetterat – precis som smak- doft- och färgnyanserna i flaskan som Marco just dragit korken ur. Men en del handlar definitivt om att det faktiskt är möjligt att framställa komplexa kvalitetsviner i den här regionen. Och att göra det av den i hela mellersta Italien vanligt förekommande druvan Montepulciano. Ett påstående som för några decennier skulle fått vinexperter att samfällt skaka på huvudet.

Ingenjören blev vinmakare

Men det var medan Marco fortfarande var ingenjör. Innan han bestämt sig för att tillsammans med hustrun Eleonora Rossi flytta hem till hennes föräldragård Oasi degli Angeli (Änglarnas oas) några kilometer från den lilla kuststaden Cupra Marittima. Flytta hem för och bli bonde och vinmakare.

– Var det svårt att sadla om? Är det svårt att göra ett vin som det här, frågar jag, medan Marco med omsorg häller upp av innehållet i den just öppnade flaskan i tre glas – ett var till oss och ett till sig själv – håller upp ett av dem, studerar det noga, sniffar och finner resultatet till belåtenhet.

– Svårt? Nej inte svårt. Allt man gör handlar om inställning. Om att ta det man gör på allvar. Det har vi gjort ända sedan vi började.

Satsade på agroturism

Det var i slutet av 1990-talet som Marco lade ingenjörskarriären på hyllan. Istället började han och Eleonora att förvandla släktgården till en agroturistisk destination. Ett ekologiskt kretslopp med ankor, höns, frukt- och olivodlingar. De startade också en liten hotellrörelse och en restaurang som är öppen några dagar i veckan. Men framför allt satsade de på att utveckla den vinodling som bedrivits på gården sedan generationer tillbaka.

Odlar bara tio hektar

Redan från starten stod det klart att det inte skulle bli någon kvantitativ satsning. Den totala arealen med vinstockar uppgår endast till knappa tio hektar. Drygt hälften av arealen ligger i området runt gården – cirka tre kilomerer från havet och på drygt 100 meters höjd. Här planterades de vinstockar som nu används i produktionen för 23 år sedan.

Utöver detta har man odlingar på cirka 300 meters höjd. Här planterades stockarna för 110 år sedan och här är jordmånen en annan. Mindre lera och mer mineraler. Men liksom på den lägre odlingshöjden är jorden kalkrik.

– Vi blandar skörden från de två odlingsplatserna för att få den rätta sammansättningen och ge vinet den karaktär vi eftersträvar, säger Marco, som nu uppmanar oss att smaka på innehållet i glasen han just hällt upp.

Ett smaköverfall

Det gör vi gärna. Och inser snart att vi varit totalt oförberedda på den upplevelse som väntar oss. För det här, blir vi omtumlade varse, är ett vin som formligen kör över oss. Färgen intensivt djupröd med toner åt blått (vinet är en Kurni 2011 och ännu mycket ungt), doften hänförande, fruktig, komplex och elegant, och i munhålan skapar det en formidabel explosion av frukt. Det här är ett vin som helt enkelt är omöjligt att värja sig mot. Ett smakmässigt överfall, men ett mycket angenämt sådant.

Vi är hänförda. Så enkelt är det. Och ändå är detta ett vin som ännu är i sin linda. Hur ska det smaka om några år – om fem, om tio?

Vinet en levande organism

– Personligen tycker jag att det här vinet är optimalt efter fyra-fem år på flaska. Men det är högst individuellt. Och hur vinet utvecklas beror också på så många olika faktorer. Förhållandena på den plats det lagras. Korkens beskaffenhet… Varje flaska är unik. Och vin är en levande organism.

Kurni fick kultstatus

1997 var den första årgången som bar Marcos signum. Och den blev omedelbart uppmärksammad i italienska vinkretsar. Kanske inte inledningsvis bland kritiker, men desto mera bland vinvänner som spred budskapet om det märkvärdiga vinet från Oasi degli Angeli – inte minst på sociala medier. Och snart fick också vinetablissemanget upp ögonen för nykomlingen. Vinet fick kultstatus.

Montepulciano men knappast enkelt

Två viner produceras. Kurni, som är vingårdens budgetvin. Om man nu anser att en produktion om bara runt 5000 flaskor om året antyder budget, Och om man har en budget som tillåter ett vin för sådär 700 kronor flaskan. (Om man köper det på plats vill säga.) Det består av 100 procent Montepulciano. Den lokalt vanligt förekommande druvan som förr mest brukade resultera i enkelt bordsvin. På Oasi degli Angeli förädlas den till något helt annat. Ett vin av yppersta toppklass.

Hård beskärning

Man frågar sig förstås hur detta är möjligt. Marco är för anspråkslös för att ge alltför många ledtrådar. Men att hård beskärning av vinstockarna är den viktigaste förklaringen är lätt att förstå. Här ger varje planta ett extremt lågt utbyte av frukt – bara omkring 400 gram. Men det är å andra sidan 400 gram av högsta möjliga kvalitet. Man tvingar helt enkelt vinstockarna att koncentrera alla sina strävanden till några få druvklasar per stock.

Stockarna står tätt

Enligt samma filosofi har Marco och hans familj återplanterat vinfälten långt tätare än vad någon trodde var försvarbart. På de tätast planterade fälten trängs 22.000 plantor per hektar. En odlingsstrategi som säkert fick odlarna på granngårdarna att skaka på huvudet. Och visst kan det tyckas tokigt att plantera så tätt. Eller genialiskt, är man mer benägen att anse efter att ha smakat vinet. För resultatet är ett tydligt vittnesbörd om att Marcos logik fungerar. Ju hårdare villkor man ger vinplantorna, och ju tuffare man behandlar dem, desto bättre och komplexare resultat tvingar man dem att prestera.

Prestigevinet Kupra

Oasi degli Angelis prestigevin heter Kupra. Det görs i extremt liten upplaga (500-700 flaskor per år) av druvan Bardò – en art som DNA-mässigt är en Grenache. Priset ligger på ungefär 1800 kronor flaskan. Något som kanske förklarar att det inte blir något smakprov. De som testat vittnar dock om en intensiv upplevelse, såväl färg- som doft- och smakmässigt, om mjuka tanniner och en eftersmak som snudd på vägrar lämna munhålan.

Men den beskrivningen kan stämma lika bra på det ”billigare” Kurni.

– Tja vi försöker göra det bästa vi kan med traditionella metoder, säger Marco Casolanetti.

Text: Hans Hedenmalm
Foto: Lena Johansson

Kurni årgång 2011 överfaller oss med smak och dofter. På gården tillverkas också ekologisk olivolja av högsta kvalitet.

Kurni årgång 2011 överfaller oss med smak och dofter. På gården tillverkas också ekologisk olivolja av högsta kvalitet.

– Inställningen är allt. Man måste ta det man gör på allvar om det ska bli bra, säger Marco Casolanetti.

– Inställningen är allt. Man måste ta det man gör på allvar om det ska bli bra, säger Marco Casolanetti.

På Oasi degli Angeli har den förment enkla druvan Montepulciano nått en potential få trodde var möjlig.

På Oasi degli Angeli har den förment enkla druvan Montepulciano nått en potential få trodde var möjlig.

Hård beskärning och tät odling är Marco Casolanettis recept på kvalitet.

Hård beskärning och tät odling är Marco Casolanettis recept på kvalitet.

Fotnot: Vårt besök på Oasi degli Angeli ägde rum hösten 2013.

 

Fakta/Oasi degli Angeli

Region: Marche

Växtplats: Cupra Marittima (Ascoli Piceno)

Areal: knappt 10 hektar

Odlingshöjd: 100 – 300 meter

Odlingsmetod: ekologisk odling utan användning av konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel

Odlingstäthet: från 7.000 – 22.000 vinstockar per hektar

Druvor: montepulciano och bardò (grenache)

Jordmån: varierande från porös och stenig till lerjord. Kalkrik.

Produktionsvolym: 5.700 flaskor per år

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>