Bacchus från Ciu Ciu – ett verkligt vinfynd

Bacchus – ett vinfynd!

Bacchus – ett vinfynd!

I helgen blev det en flaska Bacchus från Ciù Ciù i Offida.

Ciù Ciù är i mitt tycke en av de allra bästa av de många ambitiösa vingårdar vi besökte i södra Marche.

Namnet uttalas ungefär Tju Tju. Det har ingenting med platsen att göra. Namnet är istället grundaren Natalino Bartolomeis ljudhärmande hyllning till sin far som arbetade inom järnvägen. Idag är det Natalinis söner Massimiliano och Valter som driver verksamheten.

Det gör de på ett fantastiskt sätt. Gårdens vinodlingar omfattar 130 hektar på gränsen mellan Offida och Acquaviva Picena. Merparten av arelen ligger på 300 meters höjd. Jorden är kalkrik.

Gården producerar ett brett sortiment av såväl röda som vita viner. Överlag håller de mycket hög kvalitet kunde vi konstatera vid vårt besök.

Bacchus är det enklaste och billigaste av de vi provade. På vingåden betalade vi bara 4,90 Euro flaskan. Och det är inget annat än ett fynd.

Vinet må vara enkelt, men det är fantastiskt välgjort. Druvorna är den för distriktet typiska montepulciano i kombination med sangiovese (som i grannregionen utgör huvudingrediensen i Chianti Classico-vinerna).

Färgen är purpurröd på gränsen till lila. Doften packad med frukt, och smaken mjuk, fruktig med massor av körsbär, en antydan till lakritsrot och mjuka tanniner. Ett härligt vin att njuta som det är eller till förslagsvis charkuterier och andra antipasti, eller till pasta.


Visa större karta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>