Reggio Emilia

Den spektakulära fontänen på Piazza dei Teatro fascinerar både barn och vuxna.

Den spektakulära fontänen på Piazza dei Teatro fascinerar både barn och vuxna.

Från Alessandria dit vi anlände med biltåg var planen att ta oss ned till Marche, som var ett av huvudmålen för vår resa.

Men på vägen gjorde vi ett tredagarsstopp i Reggio Emilia.

Här bodde vi hos Andrea och Sanne som hyrde ut ett stort rum med egen toalett i sin lägenhet på femte våningen i en hyresfastighet precis mitt i stan. Med egen utgång till en stor balkong. Bättre hade vi inte kunnat bo. Och bättre värdar hade vi inte kunnat få.

En anledning till stoppet var att vi ville titta lite närmre på den världsberömda förskolepedagogiken som fått sitt namn efter staden. Något som Sanne hjälpte oss med. En av dagarna lät hon oss följa med när hon lämnade sin dotter på förskolan. Därmed fick vi en chans att titta närmare på verksamheten.

Pedagogiken grundades av Loris Malaguzzi, och har idag ett helt institut till sitt förfogande i staden. Självklart passade vi på att göra ett besök där också.

Även som svensk kände man sig välkommen på Giaredo-festivalen.

Även som svensk kände man sig välkommen på Giaredo-festivalen.

 

Reggio Emilia visade sig vara en trevlig medelstor stad. Vårt besök blev inte sämre av att Giareda-festivalen pågick som bäst. En stor del av de centrala delarna av staden var fulla av marknadsstånd med allt ifrån mat och vin till hantverk och typiska marknadsvaror.

Gräddglass med karamell på Ristorante Il Pozzo.

Gräddglass med karamell på Ristorante Il Pozzo.

 

Tips: Vill du äta gott i Reggio Emilia föreslås vi ett besök på Ristorante il Pozzo på Viale Allegri Antonio 7. Missa inte deras berömda gräddglass med karamell.

Prisvärd och överraskande bra mat hittar du på Ristorante Pizzeria Condor på Via Spallanzani Lazarro 3.

Nästa artikel om ”Två månader i Italien” hittar du här: Cupra Marittima

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: