Marche – en italiensk pärla

Landskap i södra Marche

Landskap i södra Marche

Soldränkta stränder med sammetslen sand, höga berg med undersökna nationalparker och oändliga möjligheter till vandring sommartid och skidåkning på vintern.

Och däremellan ett spektakulärt kuperat landskap översållat av vin- och olivodlingar och accentuerat av byar och småstäder med månghundraårig historia som bär vittnesbörd om ett kulturarv som få regioner kan mäta sig med.


Visa större karta

Regionen Marche har det mesta en besökare kan önska sig. Och det bästa är att det är en för svenska, och för den delen utländska turister, tämligen okänd Italiensk pärla.

Regionen ligger vid Italiens östra kust mot Adriatiska havet. Den börjar i Pesaro tre fyra mil söder om den klassiska badorten Rimini och sträcker sig ungeför 15 mil söderut. Regionens gräns västerut tangerar bergskedjan Apenninerna vars södra del har toppar som når en bra bit över 2.000 meter.

De största städerna är Ancona i norr och Ascoli Piceno i söder. Däremellan ligger längs kusten ett pärlband av välbesökta badorter. Många av dem med härliga breda sandstränder och fantastiska vyer. Värda att nämna är från norr till söder bland annat Senegallia, Tvillingorterna Sirolo och Numana som omges av spektakulära kritklippor, Porto San’t Elpido, Porto san Giorgio, Cupra Marittima och San Benedetto del Tronto.

Inlandet är mycket kuperat. Och här finns en mängd byar och städer med månghundraårig historia. De ligger nästan undantagslöst högt och erbjuder svårslagna vyer ut mot det omgivande landskapet.

Här är några pärlor bland inlandets städer och byar:

Jesi sydost om Ancona är en i det närmaste helt intakt medeltida stad. En idyll.

Loreto, strax söder om Ancona är efter Lourdes i Frankrike katolikernas största vallfärdsort. Staden har drygt 11.000 invånare och härbärgerar santa Casa, som är en av Italiens viktigaste helgedomar.

Staden är med sin gamla bebyggelse, och sin helt bilfria innerstad, mycket vacker.

Urbino, ligger cirka fyra mil in i landet, ungefär i höjd med kuststaden Fano. Här föddes Rafael. Det lilla hus i vilket han föddes är idag museum. Stadens viktigaste sevärdhet är hertigpalatset som härbärgerar en av Italiens viktigaste samlingar av rennässansmålningar.

Aqualagna någon mil söder om Urbino är ett betydande centrum för tryffel och handel med tryffel. Här hålls årligen tre stora tryffelmässor – den första i slutet av februari, den andra i mitten av augusti och den tredje, och största, i mitten av oktober.

Fermo. En charmerande stad en dryg halvmil från kusten i mellersta Marche. Värd ett besök är den gotiska katedralen från 1300-talet. I Fermo hålls sommartid en stor musikfestival med många internationella artister. Stadens konstsamling, som bland annat rymmer ett tidigt verk av Rafael, visas i Palazzo Comunale som ligger vid stadens mycket vackra torg Piazza del Popolo.

Teatro Mercantini i Ripatransone.

Teatro Mercantini i Ripatransone.

 

Ripatransone. En liten bergsstad ungefär en mil in i landet i södra Marche. Utsikten över det omgivande landskapet och mot Apenninernas bergstoppar är förunderlig. Här finns Italiens smalaste gränd – bara 43 centimeter bred (smal). Här finns också den gamla och mycket välbevarade teatern Teatro Mercantini di Ripatransone.

Gatufresk i Offida

Gatufresk i Offida

Offida är en annan liten pärla bland inlandets småstäder. Den ligger nästan så längt söderut i Marche man kan

komma. Stadshuset från 1600-talet är ett arkitektoniskt mästerverk. Värd ett besök är också kyrkan Santa Maria della Rocca. I Offida hålls i september varje är en operafestival. Offida är ett centrum för vinodling.

Ascoli Piceno. Huvudort i provinsen med samma namn och södra Marches största stad. Och ett måste att besöka – inte minst för att uppleva torget Piazza del Popolo som allmänt anses som ett av Italiens vackraste. Torget kan man avnjuta från första parkett på det berömda Café Meletti – tillsammans med ett glas av likören anisetta som tillverkas här.

Piazza del Popolo i Ascoli Piceno – ett av Italiens vackraste torg.

Piazza del Popolo i Ascoli Piceno – ett av Italiens vackraste torg.

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: