Bila i Italien

bila

Total anarki. Det är väl den gängse scahblonbilden av den italienska trafiken.

Sant eller falskt? Både och om du frågar oss.

För visst kan trafiken, i synnerhet i städerna, ofta förefalla kaotisk. och visst kan man som svensk trafikant vara snar att undra hur italienarna har det med trafikmoralen. Trafikregler, finns sådana. Och i så fall varför när ingen rättar sig efter dem.

Svaret är att regler finns, definitivt. Och den italienska trafikpolisen gör sitt bästa för att beivra dem. Det lär du bli varse om du har oturen att ertappas med att ha gjort fel i en kontroll. Och kontroller är faktiskt vanligt förekommande. Vi passerade ett flertal under vår resa, men blev aldrig stoppade.

Regler finns det alltså – precis som hemma i Sverige. Skillnaden är bara att flertalet italienare verkar se dem som rekommendationer snarare än just regler.

Så länge trafiken flyter och alla kommer överens är allt OK verkar italienarna resonera.

Och lyckas du anpassa dig till det tänkesättet kommer du fdaktiskt att klara dig alldeles utmärkt i det skenbara trafikkaoset – ja rent av upptäcka att det i själva verket inte alls är något kaos utan fullt logiskt och fungerande system. Du kommer till och med att upptäcka att de flesta av dina medtrafikanter är beredda att visa hjälpsamhet och överseende. Bara du inte faller till föga och visar dig oföljsam och rigid. Följsamhet är nämligen honörsordet nummer ett på italiensaka vägar.

Några generella råd:

 • Tveka inte om du inte måste
 • Gör vad du kan för att följa trafikrytmen
 • Gör vad du kan för att få trafiken att flyta smidigt.

 

Skulle du bryta mot något av ovanstående är vår erfarenhet att ditt S-märke på bilen hjälper dig att komma undan i väldigt många situationer. Italienska bilister må vara koleriska, men det hindrar inte att de allra flesta har ett gott hjärta.

 

Motorväg eller landsväg?

Italien har ett väl utbyggt motorvägsnät. Många sträckor är hårt trafikerade, inte minst av tung trafik. Ständiga vägarbeten stör också trafikrytmen. Detta till trots är vår erfarenhet att trafiken flyter förhållandevis bra. Motorväg är därför det självklara valet om du vill komma snabbt fram till din destination.

Däremot ska du inte räkna med att uppleva så mycket av landskapet och omgivningarna om du färdas på motorväg. Du har fullt upp med att foklusera på trafiken.

Vill du se vad du passerar välj i så fall landsvägarna som slingrar sig fram i motorvägarnas perifiri. De har beteckningarna SS (strada statale) eller SR (strada regionale). Men räkna med att resan kommer att ta betydligt längre tid. Mer än det dubbla. Räkna snarare med det tredubbla eftersom den här vägarna passerar igenom otaliga småstäder och byar där de sligrrar sig fram genom landskapet.

 

Checklista inför resan:

 • Skaffa ett försäkringskort från bolaget där du har din bilförsäkring. På kortet finns ditt försäkringsnummer och telefonnummer du ska använda om något händer.
 • En internationell skadeanmälan är också bra att ha med. Beställ från ditt försäkringsbolag innan du åker.
 • Komplettera din vanliga bilförsäkring med en assistansförsäkring. Jag lovar att du kommer att tacka mig för tipset om du som vi drabbas av motorproblem på en italiensk motorväg. Då är det skönt att kunna ringa ett nummer i Sverige och en halvtimme senare bli bärgad till en märkesverkstad – utan kostnad.
 • Skulle du drabbas av språksvårigheter eller praktiska problem under resan kan du ringa Easy Italia – italienska statens assistanstelefon för turister. Numret är: +39 039 039 039. Du får hjälp på engelska.
 • Färger av vikt: Gröna skyltar betyder motorvägar. Blå skyltar betyder landsvägar.
 • Autostrada betyder motorväg. Superstrada betyder motortrafikled.
 • Se till att du har bilens registreringsbevis med dig på resan.
 • Förbandslåda ska självklart finnas i bilen.
 • Tänk på att de flesta motorvägar är belagda med vägtull. Här kan du läsa mer om avgifterna (Länk: www.autostrade.it)
 • Se upp för skyltar med texten Zona Traffico Limitato (Zon med trafikbegränsning) i städer. Kör absolut inte förbi skylten utan att veta exakt vad trafikbegränsningen innebär i just det här fallet. Gör du det riskerar du att bli fotograferad och bötfälld. Och det är inte osannoligt att böteslappen hittar ända hem till din brevlåda i Sverige. zonalimitata

Alkohol:

promillegränsen i Italien är 0,5. Och lita på att gränsen beivras. Alkotester är alls inte ovaliga längs vägarna numera.

Tanka:

Vanlig blyfri bensin heter Senza piombio SP 95 eller Normale eller Super.

Väljer du Speziale får du 98 oktan.

Diesel heter Gasolio.

Mobilt:

Bilförare får inte tala i mobiltelefon utan handsfree i Italien. Skicka SMS är också förbjudet. Tala i mobil med handsfree är däremot tillåtet.

Larmnummer:

Precis som i Sverige är det 112 som gäller för att komma till Polis, räddningstjänst eller ambulans vid akuta situationer.

GPS:

Rekommenderas varmt. Inför resan investerade vi runt 1.500 kronor i en hyfsad GPS med livstids kartuppdateringar för hela Västeuropa. Det ångrade vi inte en sekund. Med kanske två undantag lotsade den oss helt rätt – utan tveksamheter. Jag kan helt sanningsenligt säga att vi hade kört fel många, många gånger utan GPS:en.

Internationellt körkort:

Nej, det behöver du inte i Italien.

 

Italienska statens turistbyrå kan du läsa mer om att bila i italien.

Här tipsar DN om fem vackra bilresor i italien.

Aktuella bränslepriser hittar du här.

 

Nästa artikel om ”Två månader i Italien” hittar du här: Airbnb – ett suveränt sätt att bo

 

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>