Airbnb – ett suveränt sätt att bo

Den här terassen hade vi tillgång till från vårt Airbnb-rum i Reggio Emilia.

Den här terassen hade vi tillgång till från vårt Airbnb-rum i Reggio Emilia.

Hur bor man bäst på resan? Och hur hittar man rätt boende?

Internet vimlar av bokningstjänster. De vanligaste, som Hotels.com, Booking.com och Trivago förmedlar huvudsakligen hotellboende. Helt OK när man känner för det. Och det gjorde vi bland annat under vår första ”bad- och slapparvecka” vid Adriatiska havet. I god tid bokade vi en knapp vecka på Hotel La Perla i Cupra Marittima 20 meter från Adriatiska havets strand.

Men ska man som vi vara i väg ett tag har hotellboende sina begränsningar. En dubbelsäng, TV, fåtölj, litet skrivbord och badrum räcker inte riktigt till. Framförallt saknar man ett kök att laga mat i och en matplats där man kan äta den.

Homeaway är en bra sajt med ett stort utbud av privata bostäder. Inte minst hus och lägenheter. Hemifrån bokade vi två veckor i den här lägenheten med fantastisk utsikt ut över ett makalöst vackert landskap.

Men den bokningstjänst vi verkligen vill rekommendera är Airbnb. Airbnb är en community där medlemmarna kan annonsera ut eller söka efter boende. Tjänsten kräver att du registrerar dig och skapar en profil. Enklast gör du det genom att koppla till ditt Facebookkonto. Då kan du också dela bondetips och feedback med dina vänner på Facebook.

Sajten har blivit en megasuccé. Där kan du hitta allt från rum till hela hus eller lägenheter i 33.000 städer i 192 länder.

Huvudsakligen är det privatpersoner som hyr ut extrautrymme i sina bostäder – eller hela huset eller lägenheten, till exempel när de själva är på resa.

Det fina med communityidén är att användarna har möjlighet, och uppmuntras, att lämna feedback efter vistelsen – offentligt under sin egen profil. Det gör att du när du letar boende kan se vad andra har tyckt. Och på samma sätt kan fastighetsägarna lämna omdömen om ”hyresgästerna”. En transparens som underlättar när du står i begrepp att boka.

Under vår resa använde vi oss av Airbnb vid flera tillfällen. Och blev hur nöjda som helst. Det vi uppskattade mest var att det blev så personligt. Airbnb erbjuder ju faktiskt en möjlighet att komma in i människors hem i det land du besöker. Och våra hyresvärdar bemödade sig verkligen om att ge oss ett bra mottagande. De var vänliga och gästfria och gjorde allt för att ge oss tips och få oss att trivas. Många av de mest minnesvärda upplevelserna vi fick under vår resa kan vi tacka dem för. De hade vi aldrig fått om vi bott på hotell. Sanna i Reggio Emilia lät oss till exempel följa med när hon lämnade sina barn på förskolan. Och gav oss på så sätt en unik möjlighet att uppleva en italiensk Reggio Emilia-förskola inifrån.

En annan fördel med Airbnb är att betalningen när du bokar hamnar hos Airbnb i första skedet. Först dagen efter att du checkat in överförs pengarna till hyresvärden. Det känns tryggt om det skulle visa sig att du mot förmodan blivit utsatt för någon form av bluff.

 

Nästa artikel om ”Två månader i Italien” hittar du här: Reggio Emilia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: