Acquaviva Picena – och ett rum med utsikt

Vyn från "vår" lägenhet i Acquaviva Picena.

Vyn från ”vår” lägenhet i Acquaviva Picena.

Efter veckan i Cupra Marittima hade vi bokat en liten lägenhet i Acquaviva Picena – en ”hill top village” Sju kilometer in i landet – rakt österut från kuststaden San Benedetto del Tronto.

Acquaviva ligger 360 meter över havet och det märkes när vi körde dit. Sista biten var det serpentinväg.

Fästningen.

Fästningen.

Acquaviva är en mycket gammal, och tämligen sömnig småstad (knappt 4000 invånare). Staden domineras av fästningen från 1200-talet. Den gamla stadskärnan med sina smala gator är högst charmerande. Det tyckte vi dock inte när vi skulle packa ur bilen och bära in bagaget i lägenheten som skulle bli vårt hem de närmaste 14 dagarna. Gatan utanför porten var inte mycket bredare än bilen. Och den lutade säkert 30 procent nedåt. Där tyckte vår värdinna att det var en god idé att parkera för urlastning.

Jag vred framhjulen max åt vänster och bad att handbromsen skulle hålla.

Det gjorde den. Och urlastningen gick bra – och med rekordfart när en bilist började tuta för att komma förbi.

Lägenheten ägdes av en engelsk dam. Vår värdinna var hennes syster, som var bosatt i Acquaviva och jobbade som engelsklärare i San Benedetto. Hon hade bakat en kaka vars doft fyllde hela lägenheten. Trevligt.

Här bodde vi!

Här bodde vi!

Lägenheten bestod av ett hyfsat utrustat kök med matplats, ett stort badrum med duschkabin och bidé, ett genomgångsrum med soffa, skrivbord och en liten TV, och ett sovrum med dubbelsäng. Vi hade också tillgång till tvättrummet med tvättmaskin och torktumlare.

Men framförallt var det terassen som gjorde hela stället. Den var inte stor,

Terassen!

Terassen!

men utsikten var fullständigt häpnandväckande. Från terassen såg man såväl Adriatiska havet tom topparna i bergskedjan Apenninerna. Mäktigt. Och kvällarna var fortfarande så pass varma att vi kunde njuta av vyn där med något att äta och dricka. Betydligt bättre än TV.

Acquaviva har det mesta man kan begära i form av service. Ett ganska stort utbud av restauranger, apotek, bageri, grönsakshandlare, supermarket, slaktare, banker, och flera caféer där man kunde frottera sig med lokalbefolkningen. För här går folk verkligen på café. Ja, en del verkar tillbringa merparten av sin lediga tid där.

Staden är omgiven av jordbruksmark. Bland annat odlas här vin, oliver och solroser.aquaviva

Under de två veckorna här gjorde vi många utflykter i södra Marche. Dels till städer och byar som Fermo, Ripatransone, Offida, Ascoli Piceno (läs mer om dem här!), men också till vingårdar. Marche är en intressant och inte så lite underskatad vinregion. (Mer om detta i kommande artiklar) Vi tillbringade också ganska mycket tid i den närmaste kuststaden – San Benedetto del Tronto. Inte minst på stranden, för badväder var det fortfarande. Och så var vi förstås mycket ”hemma” i Acquaviva och utforskade omgivningarna där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: