Vad är Prosciutto? Här får du svaret

Prosciutto crudo

Prosciutto crudo

Prosciutto – vad är det egentligen. Frågan kan tyckas onödig, men uppenbarligen är den ändå inte det. För det verkar på många håll råda stor förvirring kring detta livsmedel.

Så nu är det dags att reda ut begreppen.

Prosciutto är skinka. Varken mer eller mindre. Ordet säger alltså inget om hur råvaran är tillagad. Lika lite som det svenska ordet skinka gör det.

Så är det lufttorkad skinka du är ute efter ska du fråga efter Prosciutto crudo. (Crudo betyder rå). Är du noga med att den dessutom ska komma från Parma-distriktet kan du be om prosciutto crudo di Parma. Kokt skinka heter följaktligen prosciutto cotto och rökt skinka prosciutto affumicato.

Konstigare än så är det inte, men ändå har man sett en hel del märkligheter i skinkbranschen. Som restauranger som försöker sälja på en prosciutto-skinka, eller till och med prosciutto skinka – skinkskinka – eller skink skinka – med andra ord.

Inga konstigheter alltså. Fast riktigt så enkelt är det ändå inte. För tittar man på det italienska ordet prosciutto kan man konstatera att det kommer av prosciugare, som betyder dränera eller torka ut. Och med hänvisning till det skulle man kanske kunna argumentera för att det är här i Sverige vi använder ordet prosciutto rätt. Å andra sidan kanske det blir bäst om vi överlåter åt italienarna att bestämma över sitt språk. Och där har betydelsen av prosciutto glidit till att betyda skinka i största allmänhet.

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>