Star Classico – bästa köpebuljongen

Star Classico – bästa buljongen

Star Classico

Att åka till Italien är förstås aldrig fel. Men hur vet man när det är helt nödvändigt att återvända? När man bara inte kan vänta längre?

Enkelt. Det inträffar när förrådet av Star Classico-buljong börjar sina.

Star Classico är helt enkelt den absolut bästa buljong av tärningstyp jag smakat. Skulle tro att den är marknadeledare i Italien och när jag är där passar jag alltid på att köpa med mig ett ansenligt förråd hem.

Buljongtärningar, kanske någon tänker men rynkad näsa. Man ska väl koka sina egna fonder. Visst. Men hur ofta hinner man det. Och hur ofta har man en fond stående i kylen när man ska svänga ihop en risotto?

Då funkar Star Classico alldeles utmärkt. Den ger den rätta touchen åt den och många andra av det italienska kökets klassiker. Så det är säkert inte någon slump att den heter som den gör.

Hur det står till med mitt förråd? Jo, jag är inne på mitt näst sista paket. Så snart är det dags.

 

Här är ett bra basrecept på risotto. Sedan kan man lyxa till det på olika sätt – med svamp, saffran, skaldjur, paccetta etc. efter tillgång och humör.

 

Till 4

Ingredienser:

  • drygt 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 stor gul lök (eller några stycken charlottenlökar)
  • 5 msk olivolja
  • 1,5 liter (Star Classico-)buljong
  • 2 dl vitt vin
  • en rejäl klutt smör
  • sisådär 50 gram riven parmesan – eller mer om så önskas

 

Gör så här:

  1. koka upp buljongen i en separat kastrull
  2. Hacka under tiden löken mycket fint.
  3. Fräs löken i oljan ett par minuter utan att löken tar färg
  4. Häll i riset och rör om så att allt ris täcks av olja. Låt riset ”rosta” i oljan någon minut eller två.
  5. Häll på vinet och låt vätskan ånga bort.
  6. Häll på sådär en femtedel av den sjudande buljongen. Rör om ordentligt.
  7. Låt riset koka på ganska hög värme utan lock. Rör om från botten med en träslev ganska ofta.
  8. Späd med ytterligare varm buljong när det börjar bli torrt. Fortsätt röra om ofta.
  9. Efter c:a 20 minuter bör all buljong ha gått åt. Risotton ska då vara lite rinnig och riskornen al dente.
  10. Dra av från värmen och rör ned smöret och osten. krydda med svartpeppar och smaka av med salt om det behövs.
  11. Servera med mer riven ost, lite god olivolja och stänk eventuellt över lite god balsamico. Avnjut sedan risotton som den är eller med valfritt tillbehör. Några skivor god prosciutto och lite sparris är till exempel inte alls dumt.
,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: