Panngrillad salsiccia

Salsiccia

Salsiccia

Varje italiensk charkuterist med minsta självaktning gör sin egen salsiccia. En rå korv på fläskkött kryddad med företrädesvis vitlök och örter. Men varje charkuterist har förstås sitt eget alldeles oslagbara recept.

Hur lagar man till den bäst? Den frågan ställde vi på snabbköpet i den lilla staden Aquaviva Picena i Marche – som förstås hade en välsorterad charkdisk med stolt charkuterist.

En oskyldig fråga som tog lång tid att besvara. För alla köande kunder var inrika att komma en synpunkter och tips. Hungriga som vi var när vi kom hem valde vi att följa det enklaste rådet, som för övrigt fick kraftigast bifall av charkuteristen själv. Han tyckte att enklast var bäst för att råvarornas smak skulle göras störst rättvisa.

Det blev en enkel, men fantastisk måltid bestående av grillad salsiccia med ugnsrostade grönsaker.

 

Det här behöver du till två personer:

2 salsiccia

god olivolja

salt och svartpeppar

riven parmesan

 

En gul eller röd lök

En bit purjolök

En halv aubergin

En halv zucchini

En stor gul eller röd paprika

en halv citron

två vitlöksklyftor

En rejäl kvist rosmarin

 

Så här gör du:

1. Skär lök i klyftor, purjolök i bitar och vitllöksklyftorna i inte för tunna flisor. Skär aubergin och zuccini i halvmånar och paprika i bitar. Citronen tvättar du och skär sedan i klyftor.

2. Häll några matskedar olivolja en en form. sprid ut den på botten. Lägg sedan i alla grönsakerna och släng i rosmarinkvisten och du delat lite. Drissla över yllerligare lite olja och blanda ordentligt så att grönskerna får en hinna av olja.

3. Rosta i 225 graders ugn i 20-30 minuter. Du ser och känner när grönsakerna är färdiga.

4. OBS efter halva tiden tar du ut formen och kryddar med salt och peppar. Då ska du också strö över den rivna parmesanen.

Glöm inte att röra runt grönsakerna 2-3 gånger under tillagningstiden

5. Hetta upp en grillpanna av gjutjärn (en sådan var det första vi köpte i Italien. Den är oslagbar när det gäller att anrätta både portionsbitar av kött och grönsaker).

6. Pensla korvarna med olivolja. grilla sem sedan i ungefär fem minuter på varje sida på medelhög värme.

Smaklig måltid!

 

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: