Idag porchetta!

porchetta

Snabbmat på italienska. Vad skulle det kunna vara?

Rätt många italienare skulle nog välja porchetta. Och frågar du mig väljer de helt rätt.

För mycket godare än så kan ett snabbt mål knappast bli.

Porchetta är en rullad av urbenad fläsksida (med svålen kvar), fylld med örter och vitlök och tillagad i ugn på låg temperatur. Ska det gå helt rätt till ska ugnen vara vedeldad.

Recepten varierar förstås, men förutom salt och peppar och vitlök är fänkål och rosmarin vanligt förekommande i kryddblandningen som masseras in i köttsidan innan den rullas ihop.

Porchettan avnjuter man företrädesvis i inte alltför tunna skivor som läggs i ett bröd tillsammans med de tillbehör man gillar – sallad, någon tomatakiva etc.

Porchetta hittar man ofta i stånd på gatan, men också i särskilda porchetterior, snabbmatsställen som alltid är att föredra framför McDonalds och liknande. Ofta hittar man också porchetta i mataffären eller hos den lokala slaktaren. Men då oftast inte varje dag. Någon dag i veckan brukar porchetta finnas till försäljning, och då gäller det att tala om det. Som man gjort på skylten på bilden överst i den här artikeln: Oggi Porchetta – Idag Porchetta. Lita på att det är ett budskap som säljer. För porchetta får garanterat det att vattnas i munnen på vilken italienare som helst. På mig också. Faktum är att jag blir hungrig av att bara tänka på det.

 

Här kan du se hur det går till att göra porchetta.

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: