Er Buchetto

Stamgäster i förtroligt samspråk på Er Buchetto.

Stamgäster i förtroligt samspråk på Er Buchetto.

Ett hål i väggen – mycket mer är inte Er Buchetto på Via Viminale nära stationen, Termini, i Rom.

Spartansk inredning med väggfasta träbänkar och plats för ett tiotal gäster. Boka bord går inte, finns det inte plats är det bara att vänta. Och det gör man klokt i. För här serveras den bästa porchetta som kan köpas för pengar. Och det krävs inte särskilt många. Det här är så långt ifrån en lyxkrog man kan komma.

Porchetta är, som jag berättade i ett tidigare inlägg, urbenad gris fylld med kryddor och örter och bakad i ugn. Vi har ätit porchetta på marknader, i gatustånd, i små smörgåsaffärer och hemtagen från affären.

Men aldrig har porchetta smakat så gott som på Er Buchetto. Ja, faktum är att få restaurangbesök har gjort ett så outplånligt intryck på mig.

Sandro i samspråk med gästerna.

Sandro i samspråk med gästerna.

Senast vi var där var 2010. Då var det Franco som basade på porchetterian. Assisterad av sonen Sandro. Franco tog över stället på 70-talet. Om det fortfarande är han som driver det, eller om sonen tagit över, framgår inte riktigt av hemsidan.

Hur det än är med den saken lär inte mycket ha förändrats. Det gör det inte på Er Buchetto. Etablissemanget har funnits på samma plats sedan 1890. Och mycket av inredningen verkar vara, åtminstone nästan, lika gammal.

Publiken är mycket blandad av klädseln att döma. Många verkar vara stamgäster och stämningen är högst otvungen. Den inbjuder till att sitta kvar och ta ett glas vin till efter att man ätit upp sin porchetta.

Att det är just det man ätit är det ingen tvekan om. Porchetta är den enda huvudrätten på menyn.

Porchettan i sitt skåp.

Porchettan i sitt skåp.

Den vackert gräddade stora grisrulladen tronar i ett specialbyggt glasskåp centralt placerat i lokalen.

Huvudrätten på Er Buchetto.

Huvudrätten på Er Buchetto.

Från den skärs rejäla skivor som kompletteras med lite av den knapriga svålen och serveras på en bit vaxat papper. Den kungliga måltiden fullbordas av en dagsfärsk brödbulle.

Är det gott? Ja obeskrivligt. Köttet är så mört att det nästan smälter i munnen, dofterna och smakerna av vitlök, rosmarin och fänkål rent förföriska. Till detta ett glas vin? Absolut. Vitt eller rött är vad man har att välja på. Båda alternativen tappas upp på karaff ur en kran på väggen. Och båda smakar helt OK.

Vinet passar bra även till gorgonzolan med inlagda pepperoni, som utgör en trevlig avrundning av måltiden. Och för den delen till desserten. Mandelkakor eller kringlor som med fördel doppas i det vita vinet.

Så kommer du till Rom – missa inte Er Buchetto!

 

Fotnot: Porchettan som serveras på Er Buchetto kommer från Fa.Lu.Cioli i Ariccia.

,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: