Du klarar dig inte utan pancetta

Illustration: Lena Johansson

Illustration: Lena Johansson

Kanske vet du bara inte om det.

Pancetta hör till de saker jag alltid köper med mig hem när jag är i Italien.

Med tanke på att jag inte är där tillräckligt ofta för att det ska räcka mellan resorna är det för väl att det finns att tillgå i Sverige också. Men inte är det helt enkelt att få tag i.

Idag var jag på ICA Maxi – för att köpa just pancetta.

”Nej, tyvärr. Vi hade det förut” (Ja, det vet jag ju mycket väl). ”Men vi var tvungna att sluta med det”

”Det var inte tillräckligt många som köpte. Vi fick slänga för mycket”, beklagade killen bakom disken.

Hmm, allvarligt. För det är klart att man måste kunna få tag i pancetta även om man bor i Kalmar.

Hur ska man annars klara sig.

Pancetta är italienskt lufttorkat sidfläsk. En oundgänglig ingrediens, och smaksättare, i många av det italienska kökets paradrätter.

Pancetta förhöjer till exempel smaken avsevärt på många tomatbaserade pastasåser. Fräs den fintärnad tillsammans med vitlök i olivolja innan du slår på vin och tomater och låter det sedan koka ned tillsammand med lämpliga kryddor (peperoncino och/eller basilika kanske). Gott blir det, jag lovar.

Tärnad som smaksättare lyfter den också din sås bolognese till oanade höjder. Gärna tillsammans med lite salsiccia som du kränger ur skinnet och mosar med en gaffel i pannan.

Och en spaghetti alla carbonara – inte ska du göra den på bacon. Med pancetta blir den garanterat mycket godare.

Pancettan trivs också utmärkt i sällskap av mindre italienskt slag. Prova att garnera rostad torskrygg med pancettatärningar som du har fräst i olivolja så får du se.

 

Så här lagar du fantastisk carbonara med pancetta:

Till fyra personer behöver du:

  • 400 g spaghetti
  • 2 dl finriven parmesan (gärna parmigiano reggiano)
  • 1/4 tsk peperoncino (chiliflakes funkar också)
  • 4 äggulor
  • (salt och peppar)

1. Koka 400 g (lite mindre om ni ska äta huvudrätt därefter) spaghetti som ni fick lära er här.

2. Tärna 100 g pancetta fint. Fräs den tillsammans med 1/4 tsk peperoncino i olivolja i en vid panna.

3. Rör ihop äggulorna med det mesta av osten i en skål.

4. När pastan är klar – häll av i ett durkslag, men spara lite av kokvattnet.

5. Häll pastan i pannan med pancetta. Blanda runt och rör i ägg-ostblandningen. Blir det för tjockt kan du späda med lite av pastavattnet.

6. Smaka av med salt och peppar, lägg upp och strö över resten av osten.

7. Servera omedelbart med ett inte för alltför kraftigt rött vin. Det här skulle passa utmärkt. Har du inte lyckan att ha det funkar en Chianti Classico utmärkt.

Så, som sagt – du klarar dig inte utan pancetta. Så förena er med mig och efterfråga det i affären!

,
2 comments on “Du klarar dig inte utan pancetta
  1. På Maxi hade de ju kunnat ha provsmakning, så även vi i småland kunde njuta och lära äta italienska pancetta, det kunde ju ha blivit populärt, istället att slänga maten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: