Mat

pasta

Fråga hundra svenskar vilken mat de gillar allra bäst. Jag har aldrig gjort det, men jag är ändå ganska säker på att minst 50 skulle framhålla det italienska köket.

Vad säger det i så fall? och vad beror det på? Vad är det vi gillar?

Och inte bara vi. Jag lovar att kärleken till den italienska kokkonsten i högsta grad är en internationell företeelse.

Och den delas inte minst av italienarna själva. Italienarna bryr sig mer än de flesta om mat och om måltiden. Sist vi var i Italien frågade jag i den byns enda livsmedelsaffär hur jag bäst skulle tillaga deras hemlagade salsiccia (en italiensk råkorv baserad på fläskkött och ofta kryddad med vitlök och örter). Frågan engagerade snart inte bara butiksbiträdet utan också hela klungan av kunder som stod och väntade på sin tur vid disken. Alla hade sin mycket bestämda uppfattning om hur man på bästa sätt skulle göra den utsökta korven störst rättvisa. Och hade vi bara hunnit med i svängarna kunde vi  ha haft en tämligen diger samling salsicciarecept med oss hem.

Här spelar mat helt enkelt roll. Mat engagerar och folk bryr sig om tillagning och om råvarornas kvalitet. Och med kvalitetsmedvetna producenter följer med automatik likaledes kvalitetsmedvetna producenter. Och så är ju de rent geografiska och klimatmässiga förutsättningarna optimala för att leverera kvalitet. Att besöka ern italiensk grönsakshamdlare är en ren fröjd för den som har det minsta matintresse.

Jag skulle säga att just råvarornas kvalitet är en av nycklarna till den italienska matfilosofin. Vet man att man har tillgång till världens bästa råvaror behöver man inte försöka slå knut på ingredienserna i ängslan över att de inte ska räcka till. Men behöver inte hitta på nya märkliga kryddningar eller dränka maten i fantasifulla såser. Tvärtom vet man att det vore att göra de utsökta råvarorna orättvisa. Man vågar lita på att de smakar alldeles utsökt helt på egen hand.

Kalla det gärna självförtroende. Man vet vad man har och vet att det är gott nog. Man behöver inte jaga nya cross over-sensationer. Varför skulle man det. Utsökt kan inte bli mer än utsökt, och varför skulle inte det bästa vara gott nog.

Det är av just den här anledningen det traditionella italienska köket ser ut som det gör. Och det är därför det fortfarande behåller sitt grepp över så väl den inhemska som den internationella matpubliken.

Få, men utsökta ingredienser, i varje rätt. Inget krångel, inga konstigheter. Varje råvara ska tillåtas att briljera med hela sin smakpalett.

Linguine con vognole

Linguine con vognole

Till förrätt kanske en linguine con vognole – pasta med hjärtmusslor.  Musslor frästa med olivolja, lök, vitlök, tomat och kanske lite vitt vin. Sedan har nätt och jämt färdigkokt linguine fått gå klart i pannan. Enkla med utsökta smaker i total harmoni.

Till huvudrätt en grillad bistecca fiorentina – en tjock skiva välhängd T-bensstek kolgrillad i hög temperatur – rare eller medium rare inuti. Trancherad i centimetertvocka skivor. Till den kanske grillade grönsaker eller bara en blandad sallad. Ingen bearnaise eller annan fet sås. Den skulle bara ta över smakupplevelsen och göra investeringen i den utsökta köttbiten poänglös.

Salsiccian då? Hur lagade vi den när vi kom hem till lägenheten?

Jo precis så enkelt som den förtjänade. Grillad och serverad med ugnsrostade grönsaker.

Receptet hittar du här.

 

Så beställer du i Italien

En normal italiensk middag – eller för den del lunch – kan bestå av upp till fyra (eller fler) rätter. Hur många du äter beror förstås på hur hungrig du är. På restaurang är det helt OK att bara välja en huvudrätt om du känner för det – i synnerhet till lunch.

Vill du ha hela programmet ingår följande rätter i måltiden:

Olive all ascolana

Olive all ascolana

Antipasto (antipasti i plural).

Vanliga alternativ är olika former av charkuterier – salami, parmaskinka etc. Ofta i kombination med tillbehör som fikon eller melon. Friterade grönsaker av olika slag är en traditionell antipasto i exempelvis Marche. Till exempel olive a la ascolana eller friterade zucchiniblommor.

Primo piatto (primi piatti i plural)

Det är nu du äter pasta eller risotto.

Secondo piatto (secondi piatti i plural)

Här kan du välja mellan olika kött eller fiskrätter. Observera att rätten serveras utan tillbehör. Sådana heter contorni och beställs separat. Vanligast är att låta kött- eller fiskrätten ackompanjeras av en sallad eller annat grönsakstillbehör. Att beställa pommes frites eller annan potatis känns ofta inte nödvändigt om du redan har ätit en pasta- eller risottorätt.

Dolce (dolci i plural)

Nu är det dags för en söt avrundning av måltiden. Tiramisu och panna cotta är två välkända klassiker.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>